Terug naar de begin pagina.

INFORMATIE

Hout is zo goed als de enige oneindige grondstof en heeft vele gezichten!
Als plantje en boom heeft het jaren een milieu vriendelijk gezicht en taak. Zo kleed de (het) boom(pje) het landschap aan, zorgt voor zuurstof in de lucht, houdt de waterhuishouding in de grond op peil, voorkomt grondverschuivingen en gaat zandverstuivingen tegen. Waarna het als hout zijn weg vervolgd als paal, balk, plank, plaat, papier, etc. voordat het zijn taak afsluit. Na te zijn omgezaagd zal een nieuw gepland boompje de taak van de voormalige boom weer gaan overnemen voor de volgende generatie. Daarmee dus oneindig herhaalbaar. Welke andere grondstof kan dit van zichzelf zeggen?

Voor de tuinhout worden voornamelijk 4 hoofdgroepen (houtsoorten) gebruikt. Deze houtsoorten zijn: Dennen, Vuren, Larix/Douglas en Tropisch hard hout. Waarbij dennen, vuren en larix meestal worden ge´mpregneerd met een koper of olie produkt, het zogenaamde wolmaniseren (koper basis) en creosoteren (olie basis). Het wolmaniseren geeft een groenige kleur en het creosoteren een bruin/zwarte. Het wolmaniseren is de meest gebruikte vorm voor tuinhout. Dit mede omdat het bij gebruik niet afgeeft en voor het overige groen in de tuin geen gevaar vormt.

Een nieuw verduurzamingsprocedÚ is reeds enige tijd in ontwikkeling. Bij dit procedÚ wordt de houtcel gemodificeerd en zonder toevoegingen van een verduurzamingsmiddel (of welk ander middel dan ook). Deze pocedure zorgt ervoor dat insecten en schimmels weinig tot geen voedingsmiddelen meer vinden in het hout. Dit wordt modificeren genoemd, ook wel koken en bakken.

Al het verduurzamen van hout, mits goed gedaan, zorgt voor een langere levensduur. Hierdoor staat bijvoorbeeld de schutting een veel langere periode dan een schutting gemaakt van onge´mpregneerd hout. In onderstaande tabel wordt wordt per houtsoort een levensduur overzicht gegeven: ge´mpregneerd en onge´mpregneerd.

Levensduur per houtsoort

Soort Omschrijving Hardheid Klasse Duurzaam Factor Ge´mpregneerd Gemodificeerd
Vuren
Kerstboom
Zacht
IV
2-3 jaar
x 3
6-9 jaar
8-12 jaar
Grenen
Waaiden
Middel-Hard
III-IV
3-4 jaar
x 4
12-16 jaar
12-16 jaar
Larix
's winters kaal
Hard
III
4-7 jaar
x 4
16+ jaar
16+ jaar
Douglas
-
Hard
III
4-7 jaar
x 4
16+ jaar
16+ jaar
Hardhout
Heel donker rood
Kei hard
I
10-16 jaar
-
-
-


Hout de enige echte oneindige grondstof !

Terug naar het begin van de pagina.